UA | RU
Instagram Facebook YouTube




Вызов замерщикаВызов замерщика
Оконный калькуляторОконный калькулятор
Вся продукция в кредит! Вся продукция в кредит!
    Голосование

УВАГА! Програму «теплих кредитів» вдосконалено та продовжено

Уряд продовжив дію програми «теплих кредитів» у 2017 році та вдосконалив її процедуру, передбачивши загальний обсяг фінансування у сумі понад 400 млн грн.

Уряд не лише продовжив програму на 2017 рік, а й удосконалив процедуру надання кредитів, посилив контроль за впровадженням енергоефективних заходів та використанням коштів, передбачив систему моніторингу ефективності виконання програми.
 
Сьогодні 95% ОСББ/ЖБК готові взяти участь у програмі повторно. Адже 81% опитаних відзначили підвищення комфортності власних будинків. Щодо приватних домогосподарств, то кожна сім'я, яка взяла участь у програмі, завдяки встановленню вікон, заміні застарілих газових котлів, утепленню стін в одноквартирних будинках зменшила споживання газу від 16 до 43%, а після заміни вікон, радіаторів у квартирах багатоквартирних будинків.
 
Програма діятиме як для приватних власників, так і для ОСББ та ЖБК. Умови по відсотках не змінились: за встановлення твердопаливних котлів нараховується 20% компенсації, за енергоощадне обладнання та матеріали, у тому числі «теплі» вікна, для індивідуального житла — 35%, для ОСББ і ЖБК — 40% і 70% — для субсидіантів, які входять у склад цих ОСББ.
 
Ключове нововведення у програмі 2017 року — приєднання до переліку банків-учасників ПриватБанку. Відтепер кредити будуть доступними у чотирьох державних банках: Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк та ПриватБанк. Підключення одного з найбільш технологічних банків в Україні посилить конкуренцію і дасть можливість знизити вартість кредитів за програмою енергоефективності. 
 
Програма "теплих кредитів" реалізовується у контексті створення Фонду енергоефективності. Вона дає фінансовий інструмент для підтримки енергоефективних заходів. У свою чергу Фонд енергоефективності — інституція, яка, в першу чергу, надаватиме людям технічні та рекомендації під фінансові пакети. 

Крім того, програма має мультиплікаційний економічний ефект. Адже кожна гривня бюджетних коштів за механізмом співфінансування таких кредитів залучає кошти самих співвласників, кредитних установ, місцевих бюджетів (у разі наявності місцевої програми додаткового стимулювання) та повертається в бюджети у вигляді податкових надходжень, зменшення видатків на субсидії на оплату комунальних послуг тощо.
(Постанова розроблена Мінрегіоном з урахуванням норм Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік, яким передбачено фінансування бюджетної програми КПНВН 275.4060 «Реалізація Державної цільової економічної програми енергоефективності». Також це є ключовим елементом секторальних заходів з підвищення енергоефективності відповідно до Національного плану дій з енергоефективності на період до 2020 року.)
 
Це цікаво:
У січні 2017 року з місцевих бюджетів населенню та ОСББ виплачено 4,4 млн гривень додаткової фінансової допомоги на утеплення житла! Місцева влада виконує взяті на себе зобов’язання і продовжує відшкодовувати громадянам частину суми чи відсотків за «теплими» кредитами.
В поточному році найпершим містом, в якому почали надавати фінансову допомогу на реалізацію енергоефективних заходів, стала Одеса. Мешканці міста отримують з міського бюджету компенсацію 20-30% суми «теплого» кредиту. Зокрема, 5 ОСББ/ЖБК та 35 жителів Одеси, які оформили кредити у грудні минулого року, отримали відшкодування на суму 200 тис. гривень. Услід за Одесою активізувалася місцева влада Рівненської, Вінницької та Львівської областей. Зокрема, на Рівненщині за останній місяць відшкодовано більше 337 тисяч гривень, на Вінниччині – 210 тисяч гривень, на Львівщині – 3,5 млн гривень.