UA | RU
Instagram Facebook YouTube




Вызов замерщикаВызов замерщика
Оконный калькуляторОконный калькулятор
Вся продукция в кредит! Вся продукция в кредит!
    Голосование

Клімат вашої квартири

Всі ми дивимося на погоду за вікном, коли збираємося на вулицю. Знаємо, що якщо повітря дуже вологе, то холод буде відчуватися сильніше. Відчуваємо, що через сухе повітря стає гаряче навіть при невисоких температурах. Усвідомлюємо, що клімат на вулиці дуже важливий для нас.

Але чи часто ви замислюєтеся про те, який клімат у вашій квартирі?

Клімат в квартирі прийнято називати мікрокліматом. І те, яким він буде, залежить від безлічі факторів: як працюють батареї, радіатори, чи коректно функціонує витяжка (при нормальній роботі витяжки швидкість виходу повітря повинна становити від 0,5 до 1,5 м/с), наскільки часто провітрюється квартира. Мікроклімат не залежить від того, знаєте ви про нього чи ні. Він, як і погода на вулиці, існує завжди.

Чи помічали ви, що часом не висипаєтеся, навіть якщо проспали багато годин? Або ви відчуваєте, що стали частіше схильні до алергії? А може, ви відчуваєте постійну сильну спрагу? Або просто мерзнете, врешті-решт? Все це відбувається з тієї причини, що мікроклімат у вашій квартирі вам не підходить.

Основні параметри мікроклімату

Отже, з чого ж складається мікроклімат у вашій квартирі, які параметри впливають на рівень комфорту? В першу чергу це температура і вологість повітря, які безпосередньо залежать від роботи систем вентиляції, температури батарей, радіаторів, теплопровідності вікон.

В основному, характер мікроклімату визначається ще на стадії будівництва і залежить, в тому числі, від розташування квартири або кімнати (кутові квартири чи ні, кількість вікон, поверх і ін.). Вплинути на ці параметри істотно мешканці квартир уже не в силах. Тому мерзнуть, ховаються в ковдри або, навпаки, влаштовують протяги, щоб забезпечити приміщення прохолодним повітрям.

Але насправді не все так безнадійно!
Виправити ситуацію можна. Для цього потрібно дізнатися, з чого почати.

Вимірюємо мікроклімат квартири

Отже, для початку потрібно виміряти параметри мікроклімату у вашій квартирі. Для цього найкраще звернутися до компаній, які надають послугу «Клімат-інжиніринг». За допомогою спеціальних приладів фахівці зроблять всі необхідні дослідження. Наприклад, оцінити роботу витяжки допоможе прилад термоанемометр, за вимір температур різних поверхонь відповідає пірометр, а рівень вологості визначить гідрометр.

Також важливим показником у вимірі ступеня комфорту в квартирі є рівень шуму. Цю інформацію ви теж можете отримати у фахівця: рівень шуму вимірюється за допомогою шумоміра.
За результатами такого обстеження фахівці з клімат-інжинірингу зможуть поставити «діагноз» вашій квартирі і порекомендувати способи «лікування».

Також фахівці обов'язково уточнять ваші вимоги до мікроклімату приміщення (які температура і вологість підходять вашій родині, який дискомфорт ви відчуваєте і що б хотіли змінити). І вже на основі всіх отриманих даних з'являться точні рецепти.

Як дізнатися, куди йде тепло?

Якщо ж з якоїсь причини класичного дослідження мікроклімату за основними параметрами недостатньо, то мікроклімату квартири призначають більш глибоке обстеження, так зване «Аудит тепловтрат».

Дослідження проводиться за допомогою спеціального приладу - тепловізора. Це оптико-електронний прилад, який заміряє інфрачервоне випромінювання і відображає результати вимірювань на спеціальний екран. Це свого роду фото- або відеокамера, яка, правда, показує не людей і об'єкти, а їх «температурний силует».
За допомогою цього приладу добре видно, чи є тепло, де воно і куди воно йде. 

Саме за результатами багаторазових досліджень тепловізором мікроклімату в різних квартирах було зроблено висновок, що основна частина тепла йде через вікна: укоси, щілини, підвіконня. 

Як лікувати мікроклімат?

У здорової квартири, як і у здорової людини, є свої допустимі параметри, які має бути в межах норми. Наприклад, нормальна вологість для житлових приміщень - це 35-45%, температура повітря - 20-23 градуси. При цьому батареї повинні прогріватися до 50-70 градусів Цельсія.

На жаль, у звичайній багатоповерхівці часто ці параметри сильно різняться із нормами, а додаткової можливості утеплити стіни або змусити якимось чином міську систему опалення працювати по-іншому - ні.

Ось тут і приходять на допомогу фахівці віконної компанії. Адже найбільше взаємодія у мікроклімату вашої квартири з кліматом на вулиці відбувається саме через вікно. Через скло можуть сильно нагріватися поверхні столів, підлоги, стін, шаф, вигоряти шпалери, через непомітні щілини у вікнах може йти тепло. А в квартирах з пластиковими вікнами, які виконують свою функцію повній ізоляції, а значить, абсолютно герметичні, в якийсь момент просто стає нічим дихати.


Тому саме заміна вікон на якісні нові, або хоча б корекція наявних вікон допоможе зняти від 50 до 100% проблем.

Як це працює?

При зверненні в віконні компанії необхідно пам'ятати, що первинна функція вікна - це і є створення комфортного клімату для проживання в квартирі. І що заміна вікна - це повноцінний комплекс заходів по «лікуванню» мікроклімату у вашій квартирі. Від того, наскільки вірно підібрано вікно в квартиру, залежатиме і кількість світла, і поглинання шуму, і кількість повітря, і, звичайно, температура.

Тому якщо ви вирішили все ж замінити вікна, щоб змінити мікроклімат в квартирі, звертайте увагу, наскільки добре розбираються в питанні мікроклімату консультанти і менеджери заміру в компанії в цьому питанні, наскільки враховують вони особливості вашої квартири, чи проводять вимірювання мікроклімату.


У будь-якому випадку, незалежно від вашої проблеми, хороші віконні компанії повинні розглянути всі нюанси в індивідуальному порядку, а не запропонувати типове рішення.


Яке рішення ви б не вибрали, щоб поліпшити стан мікроклімату у вашій квартирі, почати в будь-якому випадку краще з його дослідження. Адже тільки в разі якісної діагностики та аналізу загальної картини фахівцями можна поставити правильний діагноз. І практика показує, що у випадку з мікрокліматом, як і у випадку зі здоров'ям, краще не займатися самолікуванням.