UA | RU
Instagram Facebook YouTube




Вызов замерщикаВызов замерщика
Оконный калькуляторОконный калькулятор
Вся продукция в кредит! Вся продукция в кредит!
    Голосование

Шість «віконних» міфів

За перші 20 років на сучасному віконному ринку України сформувалося чимало сумнівних тверджень, які довгий час впливали на стратегію роботи компаній і вибір продукції покупцем. У результаті головну роль у виборі вікна почала відігравати ціна, а не властивості продукції.
Через такий підхід іще нещодавно з 90 млн встановлених у країні вікон частка енергоефективних становила менше 1%.
Однак три роки тому на ринку з’явився інструмент, який допоміг професіоналам і кінцевим покупцям розвіяти цілу низку міфів і вибирати вікна на основі параметрів енергоефективності — енергокалькулятор OKNA.ua. 


Міф 1: Головне у вікні — бренд профілю.
Насправді з позиції енергоефективності ключову роль відіграє склопакет. Калькулятор вивів на перший план склопакет, тоді як раніше споживач знав тільки бренди профілів і орієнтувався при покупці саме на них.

Міф 2: Оптимальна ширина камери для аргону — 10 мм, як наслідок, склопакет 32 мм є оптимальним.
Насправді двокамерний склопакет з аргоном і двома і-склом товщиною 40-44 мм значно кращий за аналогічний склопакет товщиною 32 мм.

Міф 3: Головне — кількість камер у ПВХ профілі.
Насправді для ПВХ профілів важливіша монтажна ширина. Кількість камер у профілі перестала бути такою важливою, адже для енергозбереження має значення товщина профільної системи.
Необхідність використання склопакетів товщиною 40 мм та більше, що випливає з розрахунків, змусила ринок перейти з 60 мм систем на 70 мм та більше.

Міф 4: Якщо R склопакету 0,75, то R вікна буде ще більше завдяки «теплим» профілям.
Насправді R вікна значно менше (гірше) за R склопакету.
Наприклад: вікно зі двокамерним склопакетом 4-14-4-14-4i, який має Rg = 0,77, і металопластиковим профілем з монтажною шириною 70 мм, який має Rf = 0,77, матиме R = 0,66!
R вікна виходить нижче, ніж R компонентів, через наявність «холодних» крайових зон (місце примикання склопакета до профілю). Також варто зауважити, що R склопакета дається не у середньому, а тільки для його найбільш «теплої» центральної точки.

Міф 5: Вікно з однокамерним склопакетом відповідає нормам I кліматичної зони.
Насправді ні.За результатами розрахунку в енергокалькуляторі таке вікно має R = 0,65, що не відповідає нормам для I кліматичної зони.

Міф 6: Дерев’яні профілі «тепліші» за ПВХ.
Насправді ПВХ профілі з аналогічною монтажною шириною краще ізолюють завдяки повітряним камерам. 
Енергоефективність вікна з дерев'яним профілем 78 мм і з двокамерним склопакетом з аргоном і двома і-стеклами. Результат: R = 0,69, що не відповідає нормам (для I кліматичної зони, до якої відноситься Київ). 
Вікно з металопластиковим профілем шириною 70 мм (навіть меншою, ніж у попередньому розрахунку) та таким самим склопакетом. Результат: R = 0,89 — відповідає нормам.

Продавці вікон з дерев’яними профілями відреагували на запит ринку на енергоефективність збільшенням монтажної ширини та введенням більш складних профільних систем з повітряними камерами або додатковою ізоляцією.

За матеріалами: OKNA.ua