UA | RU
Instagram Facebook YouTube




Виклик замірникаВиклик замірника
Віконний калькуляторВіконний калькулятор
Вся продукция в кредит! Вся продукция в кредит!
    Голосование

Чому запотівають вікна?

Існує три випадки запотівання вікна, два з яких свідчать про проблеми і одне — про достойну якість енергозберігаючого склопакета. 

Вікно може запотіти трьома способами:
1.З боку приміщення — ПОГАНО.
2.Всередині склопакета — ДУЖЕ ПОГАНО.
З . З боку вулиці — ДОБРЕ.

Випадок №1. Конденсат на склопакеті з боку приміщення.

Випадання конденсату на склі з боку приміщення може бути викликане високою вологістю повітря всередині будівлі, що пов'язано зі слабкою вентиляцією і поганою теплоізоляцією вікна. Чим гірше ізолює склопакет, тим нижче температура поверхні скла всередині приміщення. На найбільш холодній поверхні в першу чергу і випадає конденсат.

Згідно ДБН В.2.6-31:2006 (зі Зміною № 1 від 1.07.2013 р.), п. 2.8, мінімальна температура на внутрішній поверхні світлопрозорих огороджувальних конструкцій житлових і громадських будівель при розрахунковому значенні температури зовнішнього повітря повинна бути для коробок і штапиків, а також світлопрозорих зон, включаючи зони дистанційних рамок, не нижче +6 °С, навіть при найнижчих розрахункових температурах (для Києва -22 °C).

Про що свідчить конденсат з боку приміщення:
1.Занадто великі тепловтрати через вікно.
2.Підвищена вологість у приміщенні.

Рекомендації:
Заміна склопакетів на енергозберігаючі з максимально можливим опором Ro, бажано не нижче ніж 0,9–1 (Uw=1-1,1Вт/(м2·К)). Розрахунок можна провести для більшості присутніх на ринку систем вікон в енергокалькуляторі.
Регулярне провітрювання приміщення, використання щілинного мікропровітрювання або вбудованих провітрювачів.


Випадок №2. Конденсат всередині склопакета.

Всередині склопакета знаходиться абсорбент (вологопоглинач), який знижує вологість повітря або суміші газів усередині склопакета. Якщо склопакет негерметичний і в нього надходить вологе повітря, з часом адсорбент наповниться вологою і перестане виконувати свою функцію. При зниженні температури склопакет запітніє зсередини. Усунути цю проблему можна тільки заміною склопакета на новий.

Про що свідчить конденсат усередині склопакета:

1. Порушена технологія виробництва склопакета: у дистанційну рамку засипана недостатня кількість адсорбенту або він поганої якості.
2. Порушена технологія виробництва склопакета: розгерметизація склопакета.
3. Розгерметизація через пошкодження склопакета.

Рекомендації:

Заміна склопакетів на енергозберігаючі з максимально можливим опором Ro, бажано не нижче 0,9–1 (Uw=1-1,1Вт/(м2·К)).

Випадок №3. Конденсат на склі з боку вулиці.

Для опалювальних приміщень конденсат з боку вулиці — відносно нове явище. З появою на ринку склопакетів з високими ізоляційними характеристиками з Ro≥0,9 (Uw≤1,1Вт/(м2·К)) з термодистанцією, став проявлятися ефект запотівання склопакета з боку вулиці. Це спостерігається частіше в ранкові години, коли повітря нагрівається швидше, ніж зовнішня поверхня склопакета. Тобто, тепло з приміщення нагріває скло настільки слабо, що температура його зовнішньої поверхні залишається низькою. На поверхнях з низькою температурою і випадає конденсат. Для пластикових і алюмінієвих, як і для якісних дерев'яних вікон, конденсат зовні склопакета нічим страшним не загрожує.

Обмеження в ДСТУ або інших нормативних документах з приводу конденсату зі сторони вулиці відсутні.

Про що свідчить конденсат з боку вулиці:
Опосередковано явище свідчить про відносно високу теплоізоляційну здатність склопакета.

Рекомендації:

Трохи зачекати :). Як зникає роса з трави, волога піде і зі склопакета.
Використовувати спеціалізоване зовнішнє скло в склопакеті з гідрофільною поверхнею.
Тобто це єдиний варіант конденсату, який хоч і дає дискомфорт на короткий час, але може порадувати відносно високим рівнем енергозбереження.

Три випадки запотівання вікна: два поганих і один — добрий

Андрей Лесьо. OKNA.ua